Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti pe 29 iunie. Pomenirea lor comuna are la baza mai multe evenimente: martiriul lor din aceeasi zi, care a determinat credinciosii sa instituie o sarbatoare in cinstea muceniciei lor inca din secolul al II-lea, si mutarea moastelor celor doi Apostoli, potrivit teologului Louis Duchesne (Les Origines du culte chrétien), in aceasta zi, in locul numit "ad catacumbas", de pe Via Appia din Roma la 258. La Roma, acest eveniment a fost sarbatorit inca din vremea imparatului Constantin cel Mare. De aici a trecut si in Rasarit, unde a fost sarbatorita cu mai multa solemnitate, mai ales din secolul al VI-lea. Cinstirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este atestata in Constitutiile Apostolice (VIII, 33): "Zilele Apostolilor, sa le serbeze, caci ei au fost invatatorii vostri in Hristos si v-au invrednicit de Duhul Sfant". 

Sfantul Apostol Petru, pe numele lui iudaic Simion, era un pescar galileean si era frate cu Apostolul Andrei. Petru a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul si a facut parte dintre cei 12 apostoli alesi de Isus, fiind cel mai in varsta dintre acestia. Dupa Inaltarea la cer a Mantuitorului, Petru a propovaduit Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Pont, Capadocia si Bitinia, ajungand pana in Roma. Acolo a fost martirizat prin rastignire pe cruce, in aceeasi zi in care Apostolul Pavel a fost decapitat.

Sfantul Apostol Pavel, pe numele lui initial Saul, era fariseu, ucenic al invatatului Gamaliel. In prima faza a fost un prigonitor al crestinilor, dar, dupa revelatia lui Hristos de pe drumul Damascului, s-a convertit la crestinism, dovedindu-se un neinfricat propovaduitor al credintei crestine.

Sus