Primele doua zile din Postul Sfintelor Pasti sunt aliturgice

Primele doua zile din Postul Sfintelor Pasti sunt aliturgice

 

Luni, 18 martie, incepe perioada Postului Sfintelor Pasti, care se incheie in Sambata Mare. Postul Pastilor sau Patruzecimea, adica postul dinaintea Invierii Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Din acest motiv in popor mai este numit si Postul Mare. 
 
In Biserica Ortodoxa primele doua zile ale Postului Sfintelor Pasti sunt aliturgice, adica nu se oficiaza Sfanta Liturghie. Biserica a randuit aceste doua zile ca o sustinere a postirii aspre din aceasta prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti.
 
In timpul anului bisericesc exista mai multe zile in care nu se savarseste Sfanta Liturghie, numite "aliturgice”. Aceste zile sunt urmatoarele: miercuri si vineri din Saptamana Branzei, luni si marti din prima saptamana a Postului Pastelui, Vinerea Mare sau a Patimilor, vinerea dinaintea Craciunului si cea dinaintea Bobotezei, cand aceste praznice cad duminica sau lunea si se oficiaza slujbele Ceasurilor si Vecernia.
 
In zilele aliturgice se posteste cu ajunare deplina si, desi nu se savarseste Sfanta Liturghie, acestea trebuie sa fie prilej de meditatie profunda, de rugaciune.

Sus