• Patriarhul Romaniei a sfintit pictura Bisericii Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti
  • Soborul de ierarhi si preoti
  • Sfintirea picturii
  • Sfintirea icoanelor catapetesmei
  • Acorddare distinctie
  • Distinctie oferita pictorului Coman Mihai

Patriarhul Romaniei a sfintit pictura Bisericii Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti

Sute de credinciosi din Capitala au participat duminica, 31 octombrie 2010, la sfintirea picturii Bisericii "Sfantul Grigorie Palama” din complexul universitar Politehnica. Slujba a fost savarsita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu Inaltpreasfintitul Serafim, Mitropolitul Europei Centrale si de Nord, Preasfintitul Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria si Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura Preafericirea Sa a vorbit celor prezenti despre importanta picturii in Bisericile Ortodoxe. 
 
"Pictura unei Biserici Ortodoxe nu este o simpla podoaba estetica, ci ea are o functie liturgica si anume, ea este vesmantul liturgic al spatiului sacru interior al Bisericii zidite in forma de Cruce. Fara nicio icoana nu se poate savarsi Sfanta Liturghie. Chiar si cand se savarseste Sfanta Liturghie Ortodoxa in afara Bisericii este nevoie sa fie cel putin doua icoane: Icoana Mantuitorului Iisus Hristos si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Cand vedem o Biserica Ortodoxa vedem Cerul pe pamant, asa cum spune Patriarhul Gherman al Constantinopolului, ca Biserica este Cerul pe pamant pentru ca pe pamanteni sa-i inalte duhovniceste la Ceruri. Fiecare icoana, cu toate laolalta, sunt mai intai o marturisire de credinta, crednta noastra in Intruparea Fiului celui Vesnic al lui Dumnezeu, Fiul cel nevazut, neapropiat sau inaccesibil, necuprins si mai presus de intelegere. El se face cuprins, se face apropiat sau accesibil, se face om, ia chip de om pentru ca pe noi, oamenii, sa ne indumnezeiasca prin har”, a spus Preafericirea Sa. 
 
Patriarhul Romaniei le-a vorbit credinciosilor si despre importanta sfintirii unui locas de cult.
 
"Cand noi sfintim Biserica si pictura ei cantam ‘Aceasta casa Tatal a zidit-o, aceasta casa Fiul a intarit-o, aceasta casa Duhul Sfant a innoit-o’si se adauga ‘si a sfintit sufletele noastre’. Sfintirea Bisericii are un scop precis: sfintirea credinciosilor care intra aici cu credinta, evlavie si se roaga in aceasta Biserica. De aceea, la sfarsit, dupa ce s-a sfintit pictura noi cu aceeasi apa sfintita v-am binecuvantat pe dumneavoastra care sunteti Biserica cea vie intr-un spatiu arhitectural sfintit numit si el Biserica. Deci, continutul spatiului sacru, spatiului sfant din ziduri este de fapt comunitatea care se roaga aici in forma de cruce, luand forma aceasta de cruce a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.
 
De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a amintit de necesitatea picturii bisericesti, precum si a pastrarii erminiei bizantine.
 
"Cand se sfinteste o Biserica cel putin catapeteasma sau iconostasul trebuie sa fie pictate. Altfel, avem de a face cu o Biserica calvinista. Insa, o Biserica Ortodoxa nu este completa daca nu are si pictura integrala. Biserica zidita si ramasa la zidurile albe din interior si doar avand un iconostas sau catapeteasma seamana cu un preot imbracat in stihar alb si purtand doar epitrahil, dar ii lipseste felonul. Sau seamana cu un arhiereu care nu are sacosul. Astazi, aceasta Biserica a trait bucuria sfintirii felonului sau sacosului, vesmantului principal, cel mai bogat al spatiului sau”, a mai subliniat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
 
Dimineata, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Serafim impreuna cu Preasfintitii Siluan si Varlaam, ca delegati ai Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Preasfintitul Serafim fiind si cel care a talcuit Evanghelia citita, a bogatului nemilostiv si a saracului Lazar, informeaza 'Ziarul Lumina'.
 
Inalt Preasfintia Sa a explicat ca nici bogatia si nici saracia prin ele insele nu ne trimit sau ne scot din Rai ori iad, ci felul in care gestionam cele doua stari. A fi sarac nu inseamna ca ai garantat accesul in Imparatia cerurilor, la fel cum nici bogatia nu trimite in iad. Indiferent de starea in care ne aflam, a explicat Inalt Preasfintitul Serafim, putem intra in Rai, bogatul facand milostenie si ducand o viata aleasa, la fel cum si saracul intra avand un comportament demn.
 
'Daca nu ajungem sa ne raportam mereu la Dumnezeu si sa ducem o viata in Hristos, atunci nu vom avea pace si bucurie in suflet chiar daca am mosteni lumea intreaga. Nimic nu castigam pentru ca bogatia nu ne poate satisface setea de infinit, de Dumnezeu, sadita de El in sufletele noastre. Noi trebuie sa lucram fiecare din noi la imbunatatirea noastra spirituala. La despatimirea noastra, adica a tot ceea ce ne leaga in mod exagerat de lucrurile lumii acesteia', a explicat IPS Serafim.
 
La final, cei doi preoti slujitori ai Paraclisului "Sfantul Grigorie Palama” au primit rangul de iconom stavrofor.
 
Preafericitul Parinte Patriarh a oferit o serie de diplome si ctitorilor, si binefacatorilor bisericii. Astfel, a fost oferit Ordinul 'Sfintii Imparati Constantin si Elena' domnului Petre Badea, director al societatii comerciale Aedificia Carpati si ctitor al bisericii. La randul sau, ctitorul a oferit Preafericitului Parinte Patriarh un tablou cu parintele Dumitru Staniloae.
 
De asemenea, Patriarhul Romaniei a oferit Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' domnului Mihai Gabriel Ionescu, iar diploma de onoare 'Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei' parintelui profesor Constantin Coman, doamnei Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii, arhitectului Nicolae Vladescu, si lui Stefan Dragulescu, Corneliu Berbente, Elisabeta Chiaburu, Costion Nicolescu, Rares Tudorache, Radu Tudorache si Virgil Vlaiescu.
 
De asemenea, au primit distinctii si pictorul Mihai Coman, cel care a pictat biserica, precum si avocatul Dragos Carnu, familia Dumitrescu si familia Sorlei.
 
La final, parintele paroh a multumit Preafericitului Parinte Patriarh si celorlalti ierarhi pentru binecuvantari si a oferit in dar cate o icoana a Sfantului Grigorie Palama.
 
Constructia bisericii "Sfantul Grigorie Palama” a inceput in anul 1996, sfintirea sa facandu-se la 26 noiembrie 1999, de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, aflat in vizita in Patriarhia Romana. 

Sursa: basilica.ro

Sus