Hramul paraclisului Universităţii Politehnica

Hramul paraclisului Universităţii Politehnica

În Duminica a II-a a Postului Mare, Biserica Ortodoxă l-a prăznuit în mod special pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Cu această ocazie, la biserica ocrotită de teologul luminii necreate, situată în campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Biserica Sfântului Grigorie Palama din Bucureşti a fost plină în ziua hramului. Numeroşi credincioşi, studenţi, tineri, ctitori, binefăcători şi slujitori care sunt legaţi duhovniceşte de teologul luminii dumnezeieşti, aşa cum este cunoscut acest sfânt, au participat la Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia un impresionant număr de copii şi adulţi au fost împărtăşiţi.

Hramul bisericii a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii, care a cuprins rânduiala Vecerniei unită cu Litia şi Utrenia duminicii. Ieri dimineaţă, după oficierea Acatistului Sfântului Grigorie Palama, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, părintele protopop Costel Burlacu, de la Protopopiatul Sector 6 Capitală, părintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama“, părintele Maricel Popa, slujitor la această biserică, precum şi alţi preoţi şi diaconi. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a arătat în cuvântul de învăţătură că Biserica a pomenit duminică pe Sfântul Grigorie Palama şi a amintit şi de minunea vindecării paraliticului din Capernaum, pentru a arăta că vederea sau contemplarea luminii dumnezeieşti este în strânsă legătură cu practicarea faptelor iubirii milostive.

„Credinţa celor patru tineri care l-au adus pe slăbănogul din Capernaum la Mântuitorul Hristos este o lumină. Dincolo de luminile credinţei pe care le percepem vizual, sărbătorim astăzi pe teologul luminii, pe Sfântul Grigorie Palama, cel care în secolul al XIV-lea, în dispute publice şi în sinoade ţinute în capitala Imperiului Bizantin, a reuşit să demonstreze ortodoxia şi temeinicia credinţei Părinţilor răsăriteni care arătau posibilitatea contemplării cu ochii trupeşti încă din lumea aceasta a luminii necreate a lui Dumnezeu, a luminii care a străbătut universul creat de Dumnezeu până la a patra zi a creaţiei, când au fost aduşi la existenţă şi luminătorii fizici, soarele, luna şi stelele. De atunci lumina necreată poate fi contemplată de oameni prin rugăciune statornică, prin îndeplinirea poruncilor lui Dumnezeu, dar mai ales într-o viaţă curată şi desăvârşită, ştiind că lumina aceasta necreată nu poate fi văzută decât de cei care, potrivit Fericirilor Mântuitorului Iisus Hristos, au inima curată“, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fericiţii ctitori şi binefăcători ai lăcaşului de rugăciune: patriarhul Teoctist, arhimandritul Sofian Boghiu, părintele Dumitru Stăniloae, pictorul Horia Bernea, Elena Badea şi alţi miluitori adormiţi întru Domnul.

Marius Nedelcu
Sursa:ziarullumina.ro

Sus