Hramul bisericii Sfantul Grigorie Palama

Hramul bisericii Sfantul Grigorie Palama

Biserica 'Sfantul Grigorie Palama' din Bucuresti se afla in incinta campusului Universitatii Politehnica.

Initiativa ridicarii unei biserici inchinate Sfantului Grigorie Palama a apartinut unui grup de teologi si mireni, membri ai asociatiei „Sfantul Grigorie Palama“, dintre care amintim pe IPS Teofan, mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei, atunci episcop-vicar patriarhal (presedinte de onoare), pr. prof. Constantin Coman (presedinte), Costion Nicolescu (vicepresedinte), Horia Bernea (†2000), director al Muzeului Taranului Roman etc. Locul a fost ales impreuna cu membrii ASCOR, care doreau sa ridice o biserica in campusul Universitatii Politehnica din Bucuresti. 

Intregul proiect a avut binecuvantarea patriarhului Teoctist si a fost intampinat cu bucurie de parintele Dumitru Staniloae, care, afland de aceasta initiativa, a exclamat: „ce frumos ca tinerii care se dedica studiului materialitatii si tehnicii sa aiba in apropierea lor o biserica inchinata celui care s-a preocupat prin excelenta cu suportul duhovnicesc al creatiei!“

Piatra de temelie a fost pusa pe 29 mai 1996 de patriarhul Teoctist si a fost rificata intr-un timp record. Proiectul catapetesmei, crucile de pe turla si acoperis, ancadramentele usilor si ferestrelor si usile de la intrare a fost conceput de pictorul Horia Bernea. Catapeteasma, donatie a patriarhului Teoctist, si usile de la intrare au fost lucrate de mesteri de la Atelierele Patriarhiei si de la Muzeul Taranului Roman. 

Slujba de sfintire din 29 octombrie 1999 a fost savarsita de fericitul intru adormire patriarhul Teoctist, impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarhul ecumenic, si PF Parinte Patriarh Daniel, pe-atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Sus