Hram la Biserica Sfantul Grigorie Palama

Hram la Biserica Sfantul Grigorie Palama

Pe 14 noiembrie este praznuit Sfantul Grigorie Palama. Cu aceasta ocazie, biserica Parohiei "Sfantul Grigorie Palama - Paraclis Universitar" din Protopopiatul I Capitala isi va sarbatori hramul. Sfanta Liturghie va fi savarsita de catre Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar Patriarhal.

 
Sfantul Grigorie Palama este praznuit de doua ori pe an: pe 14 noiembrie si in duminica a doua din Postul Mare. S-a nascut la Constantinopol, in toamna anului 1296. Era cel mai mare dintre fratii sai, Macarie si Theodosie, si surorile sale, Epiharis si Theodota. La varsta de 20 de ani, tanarul Grigorie s-a calugarit la manastirea Vatoped, din Muntele Athos. A formulat invatatura ortodoxa despre har ca energie sau lucrare dumnezeiasca mantuitoare, descoperindu-ne diferenta dintre fiinta divina transcendenta si inaccesibila si energiile necreate care se impartasesc oamenilor. Este adevarat ca aceasta distinctie intre fiinta si energiile dumnezeiesti exista si inainte de Sfantul Palama, dar cu mai putina claritate dogmatica.
 
A trecut la cele vesnice pe 14 noiembrie 1359. Potrivit traditiei, inainte de a face trecerea spre lumea vesnica, i s-a aratat Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a adresat cuvintele: "Spre Inaltimi! Spre Inaltimi!"
 
A fost canonizat la noua ani de la moartea sa. Moastele Sfantului Grigorie Palama se pastreaza la Tesalonic.

Sus